U bent hier : Homepagina » Over ons » Duiken, voor u ?

Duiken, voor u ?

D 12 april 2014     H 18:06     A Armand De Broeder, Gina Caestecker    


JPEG - 73.3 kB
2013 - Gozo

Welkom bij het kloppend hart van Pelagos! Hier vind je alles wat je al wou weten over onze duikschool, algemene duikinfo, vereisten, brevetten die je kunt halen, ... Waarom een duikschool ? Het lijkt misschien vreemd om terug "school" te volgen als je weet dat sommigen in een weekje hebben leren duiken op één of andere vakantiebestemming.

Onze duikschool leidt je echter op tot een duiker met voldoende theoretische bagage, praktische ervaring, leren je perfect omgaan met je duikuitrusting, … Kortom, we begeleiden je zodat je je “als een vis” in het water voelt !

Misschien heb je al eens bij vrienden en familie laten vallen dat duiken je wel interesseert. We durven dan haast te wedden dat minstens één iemand je allerlei sterke verhalen over ongevallen, kostprijs etc. verteld heeft. Niet zelden zijn die verhalen sterk overdreven. Hier willen we de beginnende duiker dan ook wat correctere info bieden onder de vorm van een aantal vaakgestelde vragen.

Waarom een duikschool ?

Het lijkt misschien vreemd om terug "school" te volgen als je weet dat sommigen in een weekje hebben leren duiken op één of andere vakantiebestemming.

Vergelijk het echter met autorijden. Iedere aspirant-chauffeur kan na een dagje oefenen zijn/haar auto aan de praat krijgen en een klein stukje rijden maar veilig kun je het moeilijk noemen.

Bij Pelagos daarentegen word je stapsgewijs een volleerd duiker!

Kan ik leren duiken ?

JPEG - 126.7 kB
2013 - Gozo

Bijna iedereen kan leren duiken, er zijn echter wel enkele vereisten.

Eerst en vooral dien je uiteraard een normale goede gezondheid te hebben. Een medische goedkeuring van uw huisarts of een duikarts is een jaarlijkse vereiste. Verder is ook een goede basisconditie aangewezen.

Als sportduiker hoef je geen superman, of -vrouw te zijn. Het is veel belangrijker je eigen grenzen te kennen en je duikgedrag daar aan aan te passen. Leren duiken gaat dan ook stap voor stap en voor macho´s is dan ook geen plaats bij Pelagos...

Duiken is toch gevaarlijk ?

We hoeven er niet flauw over te doen. De mens is geen vis en de mens bevindt zich onder water dan ook in een voor hem niet vertrouwd milieu.

Maar met een goede opleiding, voldoende ervaring, een goede houding en ingesteldheid, een degelijke uitrusting en een betrouwbare buddy (of duikpartner) wordt duiken wel veilig. Sporters lopen meer blessures op tijdens het voetballen, lopen of fietsen. Duikongevallen halen daarentegen eerder het nieuws omdat het gewoon spectaculairder oogt.

JPEG - 88.4 kB
2004 - Rescue Training in MTC Rotterdam

Wat betreft blessures zoals rugletsels enz. kunnen we ook iedereen geruststellen. Onder water weegt alles veel minder zwaar en je zweeft letterlijk rond, gewichtsloos zoals in de ruimte.

Duiken is dus duidelijk minder gevaarlijk dan algemeen aangenomen wordt, alleen kan dit maar mits een goede opleiding en begeleiding waar iedereen goed weet waar hij of zij mee bezig is. Als duiker word je ook tot niets verplicht ! Wel krijg je bepaalde grenzen vanuit de club en federatie opgelegd, veelal verbonden aan het behaalde brevet. Elke duiker wordt dus geacht zich te houden aan zijn beperkingen betreffende diepte etc.

Je hebt dus zelf je gezondheid in de hand bij het volgen van alle aangeleerde richtlijnen.

Geen spek voor mijn bek want... te duur !

Het is niet omdat je geen professioneel topmateriaal kunt betalen dat je niet kunt duiken. Door het steeds populairder worden van het duiken, is er voor een schappelijke prijs zeer goed materiaal te koop.

JPEG - 149.3 kB
2006 - Zilvermeer

Bovendien kun je je aankopen spreiden. In het begin heb je enkel je ABC materiaal nodig, het materiaal dat je gebruikt tijdens onze wekelijkse zwembadtraining. Een tuba (snorkel), duikbril, palmen (zwemvliezen), een gordel met wat kilootjes lood en je kunt al aan de slag in het zwembad.

Ben je na wat maandjes trainen toe aan je eerste echte duik; dan komt pas de volgende aankoop. Een gordel met lood voor open water, een duikpak, handschoenen, laarsjes en nog wat kleinere spullen vormen voor elke duiker de tweede stap. Maar ook hier heb je al klassespullen voor een redelijke prijs.

De verdere aankopen kun je spreiden in functie van je budget. Pelagos leent duikflessen, ademautomaten, duikjackets ... uit tegen zeer democratische prijzen. Je kiest dus zelf wanneer je iets bij koopt, en bekijk het zo: je familie hoeft nooit meer te twijfelen over wat ze je nu weer cadeau gaan doen!

Ook het lidmaatschapsgeld is meer dan redelijk! Wil je daarover meer precieze info, dan contacteer je ons best eens.

En dan zijn er natuurlijk nog de duikreizen, maar deze zijn nooit verplicht en je bepaalt privé zelf een groot stuk van de kostprijs. Zo is Gozo - zustereiland van Malta - wondermooi en natuurlijk een pak goedkoper dan de Malediven. En wat te denken van de Oosterschelde bij onze Nederlandse buren ? Een uurtje rijden voor een onderwaterwereld die ook een schat aan rijkdommen bezit...

Is zo’n opleiding moeilijk ?

Een opleiding voor gelijk welk brevet bestaat uit drie delen.

JPEG - 44.7 kB
2010 - Theorie Rescue Training in MTC Rotterdam

Eerst is er een theoretisch luik waarin je de principes van het veilig duiken leert, wat duikfysica, wat duikgeneeskunde, ... Hierna volgt, na een hele reeks zwembadoefeningen, een zwembadexamen waar je allerlei elementaire duiktechnieken in een bekende omgeving uitvoert. Tenslotte zijn er een aantal proeven in open water.

Dit klinkt misschien als een hele opgave, maar het valt allemaal reuze mee. Natuurlijk start de opleiding helemaal onderaan de ladder en er is geen enkele dwang om tot een bepaald niveau op te klimmen.

Overtuigd ?

Voel je al vlinders in de buik ? Hoog tijd om eens langs te komen op een training in het zwembad, of om eens contact op te nemen met onze mensen.

Zij staan in het zwembadseizoen altijd paraat voor een extra woordje uitleg en we laten je kennismaken met het duiken. De kans is zeer groot dat je dan pas goed verslingerd bent aan het duiken en onze instructeurs maken je maar wat graag verder wegwijs in de opleiding en brevetten.

In dezelfde rubriek

12 april 2014 – Filosofie

12 april 2014 – Ontstaan van Pelagos

12 april 2014 – Wie zijn wij ?